Gıda testleri, gıda güvenliğinden gıda kalitesine, gıda bulaşanlarından mikrobiyolojik ve analitik kimya çalışmalarına kadar son derece geniş bir alanı ifade etmektedir. Gıda ürünlerinde yer alan gıda bulaşanları ve pestisit kalıntıları, bir kısım kimyasal madde kalıntıları ve veteriner ilaç kalıntıları günümüzde dünya genelinde tüketiciler açısından büyük bir problem teşkil etmektedir.
Keza gıda alerjileri ve intoleransları, yani belli gıda türlerinin insan sağlığına zarar veriyor olması, üretici firmalar olduğu kadar tüketicileri de endişelerden bir durumdur. Gıda boyaları, gıda koruyucu maddeleri, tatlandırıcılar, gıda katkı maddeleri ve gıda enzimler ise insan sağlığı açısından çok daha büyük sıkıntılar yaratmaktadır. Birçok ülkede ve ülkemizde gıda katkı maddelerinin kullanımı katı kurallarla düzenlenmiştir. Kullanılan başlıca katkı maddeleri şunlardır: aminoasitler, koruyucular, antioksidanlar, tatlandırıcılar, boyalar ve asitlik düzenleyicileri.
Gıda üretiminin son aşaması olan ambalajlama çalışmalarında kullanılan ve gıdalar ile temas eden her türlü malzemeler, bulaşma riski yaratmakta ve bu nedenle gıda güvenliği koşullarına uygun olup olmadıklarından emin olmak gerekmektedir. Plastik malzemeler, metal malzemeler, metal alaşımları, yeniden üretilen selüloz bazlı malzemeler, kauçuk, kağıt, karton, cam veya tahta malzemelerde migrasyon testleri bu amaçla yapılmaktadır.
Genetiği değiştirilmiş organizmalar konusu ise tam bir içinden çıkılmaz durumdur. Bazı ürünlerin verimini arttırmak veya bu ürünlerin yetişme döneminde zararlı canlılarla daha etkin mücadele edebilmek için genetik yapısı ile oynanmaktadır. Son yıllarda geliştirilen genetik mühendisliği teknikleri ile bu çalışmalar yapılmaktadır ve bitkilerin gen dizilimi değiştirilerek, bitkinin kendi doğasında olmayan farklı bir özellik kazandırılmış olmaktadır. Bu çalışmala özellikle soya, pamuk, mısır ve şeker pancarında yapılmaktadır. Yabancı birçok ülkede gıda ve yem ürünlerinde GDO kullanımı kısıtlanmıştır. Ülkemizde de gıdalarda GDO’lu ürün kullanımı yasaktır. Sadece yemlerde bazı GDO türlerine yüzde 0,9’a kadar izin verilmektedir.
Ne yazık ki gıda sektöründe çok sayıda sahtecilik olayı yaşanmaktadır. Bu konuda gıda sahteciliği riskine en fazla maruz kalan başlıca ürünler şunlardır: zeytinyağı, balık, organik gıdalar, süt, hububatlar, bal, çay ve kahve, başta safran ve toz kırmızıbiber olmak üzere çeşitli baharatlar, şarap ve bazı meyve suları. ELISA, real time PCR, ve DNA dizilimini içeren farklı tekniklerle marka sahtecilikleri tespit edilebilmektedir.
Birçok test ve muayene kuruluşu gibi kuruluşumuz da gıda ürünlerinde güvenilirliği sağlamak amacı ile çok çeşitli ölçüm, test, analiz, muayene ve kontrol hizmetleri vermektedir. Bu kapsamda verilen başlıca hizmetler şunlardır:
- Yiyecek testleri
- İçecek testleri
- Su testleri
- Konserve testleri
- Meyve sebze testleri
- Hazır gıda testleri
- Gübre testleri
- Tarım testleri
Gıda testleri çalışmalarında mevcut yasal düzenlemeler ve ulusal ve uluslararası birçok kuruluş tarafından yayınlanan standartlar dikkate alınmaktadır.
Bu arada kuruluşumuz, TS EN ISO/IEC 17025 Deney ve Kalibrasyon Laboratuvarlarının Yeterliliği İçin Genel Şartlar standardına uygun olarak UAF Akreditasyon Kurumu'ndan akredite olmuştur ve bu çerçevede hizmet vermektedir.